Amire szükségünk lesz:

  • 3.5″-os (320*480px) érintőképernyő
  • Raspberry PI valamilyen debian linux-szal

Csatlakoztatás

Az érintőképernyő a raspberry pi GPIO portjára csatlakozik egy 2×13-as csatlakozóval (Ez régebbi PI-knél az összes portot jelenti). A csatlakozó olyan magasságúra lett megtervezve, hogy a képernyő ráfekeüdjön az USB-csatlakozókra, de egy hosszabbító kábelköteg segítségével máshova is el lehet vezetni.

Driver telepítése

Sokáig próbálkoztam és keresgettem a driverek után, rengeteg bejegyzést és leírást átolvastam, és kb 2 nap után találtam egy működő utasítást, ezt szeretném most megosztani.

A driver fájljai egy tömörített mappában vannak, ezeket a wget paranccsal tudjuk leszedni a waveshare.com oldaláról:

wget http://www.waveshare.com/w/upload/4/4b/LCD-show-161112.tar.gz

Ezután kicsomagoljuk a fájlt és belenavigálunk a mappába a cd-vel:

tar xvf LCD-show-161112.tar.gz cd LCD-show/
cd LCD-show/

Ezután a ./LCD35-show <szög> paranccsal futtathatjuk a telepítőt. A <szög> helyére az elforgatás mértékét kell írni fokokban.

A PI néhány másodperc múlva újra fog indulni és már az érintőképernyőre fog betölteni az OS. Ha vissza szeretnénk váltani a monitorra, akkor használhatjuk ezeket a sorokat:

cd LCD-show
./LCD-hdmi

 

 

Az érintőképernyő kicsit nehezen érzékelte a tapintásokat, inkább nyomni kellett… Ettől eltekintve nagyon jó kis kiegészítő, rengeteg dolgot meg lehet belőle csinálni (gamebox, időjáráselőrejelző, okos rádió, stb). Írjátok meg kommentben, hogy ti mire használnátok/használtátok!

Végül itt van néhány kép róla: