A 2019-es FIRST Lego League nevű robotikaverseny díjkiosztóján értesültünk a UPC Future Makers versenyről.  Ezen a versenyen egy globális problémára kellett megoldást nyújtani egy saját készítésű app, vagy weboldal keretében.

A csapatunk (Tóth Ambrus, Szigeti Péter és Boér Bence) elkezdtünk gondolkozni azon, hogy milyen problémák várnak megoldásra.

Ekkor jutott eszünkbe egy régebbi versenyre vitt ötletünk az éhezés és ételpazarlás problémájára. Itt egy legórobot szállította a házak között a felajánlott felesleges ételeket, amiket egy androidos alkalmazáson keresztül lehetett felajánlani, illetve megrendelni.

Újra elővettük az ötletet, és újraalkottuk a praktikus felhasználás érdekében, valamint elkészítettük a program valós életben is működőképes, webes változatát.

Az alábbiakban ismertetjük a projektünket, és hogy hogyan valósítottuk meg…

Pár hete meglátogattunk egy pékséget zárás környékén. Láttuk, hogy megmaradt csomó péksütemény. Megkérdeztük, hogy mit csinálnak velük zárás után: ahelyett, hogy felajánlanák szeretetszolgálatoknak az ételeket, hagyják kárba menni őket és kidobják (bár néha a dolgozók is megesznek párat).

Az emberek furcsa tulajdonsága továbbá, hogy például ebédre sokkal több ételt készítenek, mint amennyi valójában kellene, hogy nehogy véletlenül kevés legyen.

A világon a megtermelt ételek egyharmada, azaz 1 600 000 000 tonna étel veszik kárba évente. Ha utánaszámolunk, ez az ételmennyiség még annál is sokkal több, mint amennyi étel szükséges lenne a világ összes éhező emberének egészsgesen élni.

A felesleges étel és az éhes emberek sokszor nagyon közel vannak egymáshoz. Sokszor csak néhány utca választja el őket. Ezért egy olyan megoldást kell találnunk, ami összeköti az embereket, és utat nyit az ételek áramlásának.

Elkészítettünk egy webes applikációt, ahol a felhasználók feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot. Az átadás helyét a program a felhasználó aktuális tartózkodási helyéből állapítjuk meg. Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint. Az éhes felhasználó egy gombnyomással lefoglalhatja az ételt, majd megnézheti a térképen, hogy hol van az átvétel helye, majd ha megérkezett, értesítheti a felajánlót, akinek ezt követően meg kell adnia egy megerősítő kódot, amit az átadáskor a rendelőtől kérhet el. A helyes kód beírása után a felajánló kap egy FoodCoin-t.

A jövőben a FoodCoin-okért boltokban beváltható kuponokat szeretnénk adni, amikkel a boltok és a felajánlók is jól járnának. Mivel még nincs ilyen partnerünk, egy XP-rendszert használunk, aminek segítségével különböző rangokat érhetünk el, így követni tudjuk, mennyit tettünk az ételpazarlás ellen.

Az önvezető autók elterjedté fognak válni a közeljövőben. Ezáltal a csomagszállítási rendszerünk is gyökeresen megváltozna, és minden csomagot gyorsabban, optimalizált úton eljuttatva kapnánk meg. Ezt a lehetőséget használhatnánk arra, hogy összegyűjtsük a közeli lejárati dátumú ételeket, és elvigyük olyan helyekre, ahol szükség van rá. Következő megmérettetésünkre, a World Robot Olympiad-ra egy ilyen város legóból készült, működő modelljével készülünk.

Azt akartuk, hogy az applikációnk minden platformon elérhető legyen, hogy minél több embert el tudjunk érni. Arra még nem volt időnk, hogy egyesével leprogramozzuk ötféle nyelven, így a webes formát választottuk, ami bármelyik böngészőben megnyitható.

A weboldalunk elérhető a foodcoin.hu címen, több nyelven is. Reméljük, hogy ez a platform el fog terjedni, és sok éhes emberen segíthetünk a jövőben. A közösség és a technológia erejével bármilyen problémát orvosolni tud az emberiség.

A UPC Future Makers egyik eddigi legjobb versenyeinek közé tartozott. Rengeteg más, érdekes projektet tekinthettünk meg, ami segíthet a túlnépesedés, a vallási sztereotípiák, valamint a vezetők reakcióidejének csökkentésében. Volt két olyan projekt is, akik a programozással szeretnék megismertetni az embereket, és kidolgoztak egy olyan tananyagot, ami segíthet megismerkedni a számítógépes világgal akár egy nagymamának is.

A versenyen 1. helyezést értünk el, és a dublini The Coolest Projects versenyre kaptunk repülőjegyet, ahol bemutathatjuk projektünket. Most dolgozunk a program továbbfejlesztésén, és azon, hogy lokálisan, például az iskolában is működjön a hely pontos azonosítása (pl. teremszámokkal).