A nyomtatott áramkör (NYÁK, angolul PCB) egy műanyag lapocska, amin rézcsíkokkal összekötött alkatrészek helyezkednek el. Megkönnyíti az egyes elemek összekapcsolását és mechanikailag is rögzíti őket. De hogyan készítsünk otthon ilyet?

Amire szükségünk lesz:

  • Vasaló
  • Nyáklemez
  • Hőálló, kemény felület (pl. csempe)
  • Nyomtató
  • Nátrium-perszulfát (Na2S2O8, vegyszerboltokban lehet kapni)
  • Denaturált szesz / aceton
  • Felnőtt felügyelet

Elkészítés

A nyáklemezen egy vékony rézréteg található. Valamilyen módszerrel le kell fedni a megtartandó rézfelületeket, majd egy maró folyadékkal lemaratni a rezet. A letakarás történhet alkoholos filccel való vastag rajzolással, vagy nyomtatással és vasalással. A rajzolás nem lehet elég precíz és általában nem is sikerül mindig elég vastagon rajzolni. Így olyan részek is le lesznek marva, amiknek vezetőknek kellene lennie, ezért én a nyomtatást nyomtatást ajánlom.

Vasalás előtt csiszold le finom csiszolópapírral a nyáklemez rézfelületét, majd acetonnal, vagy denaturált szesszel távolítsd el a szennyeződéseket! Ezután már ne érj hozzá a rézfelülethez, az oldalán fog meg a lapot!

Nyomtasd ki a nyáktervet egy fotópapírra úgy, hogy tükrözve legyen a várt mintához képest. Vágj ki akkora nyáklemezt (lemezvágó ollóval/lombfűrésszel), amekkorára ráfér a kinyomtatott rajz! Helyezd rá lefordítva a papírt és egy fa/nyákdarabbal szorítsd le az egyik felét, hogy ne mozduljon el! Ezután erősen nyomd rá a vasalót és végezz apró körkörös mozgásokat! Addig vasald, ameddig ki nem rajzolódnak feketén a vonalak a papíron! Ez a vasaló teljesítményétől függően kb. 5-10 perc szokott lenni. Ha kész, jöhet a másik oldal!

A nyákot rakd bele egy hideg vizes edénybe és dörzsöld le az ujjaiddal a papír réteget! Ahol vezetősáv lesz, ott ráégett a nyákra a papír és a festék, így ott nem fog lejönni. A hibákat vékony alkoholosfilccel javíthatod.

Egy műanyag edénybe tölts egy kis vizet, majd kb. ötödakkora tömegű nátrium-perszulfátot! Használj védőszemüveget és védőkesztyűt! Ha mégis érintkeznél a maró oldattal, gyorsan mosd le alaposan! Ha a szemedbe megy az oldat, azonnal fordulj orvoshoz! …Rakd az oldatba a nyákot és körkörös mozdulatokkal lögyböld a folyadékot az edényben! A nátrium-peroxid erős oxidálószer, lemarja a befedetlen rézfelületeket. Kb. 20 perc után lesz készen a maratás. Ez az idő kicsit csökkenthető, ha kb 30-40 °C-os oldattal dolgozunk, de a 60 C°-ot ne lépjük túl, akkor már elbomlik az anyag.

Ha kész a maratás, mosd le a nyákról az oldatot, majd a papír- és festékmaradványokat finom csiszolópapírral távolítsd el folyó víz alatt!

Pontozóval jelöld ki a lukak helyét a nyákoldalról, majd állványosfúróval fúrd ki a lukakat 0,8-1mm-es fúrószárral!

Jöhet a beültetés! ?

U.i.: A jlcpcb.com oldalon 600Ft-ért elkészítenek 10db 10x10cm-es, kétoldalú nyákot. Rendeltem onnan és nagyon  jó minőségben, gyorsan megjöttek (20 nap). A szállítási költség kb 3000ft, de így is 3x olcsóbb, mintha Magyarországon csináltatnánk.