Az operációs rendszer egy áthidaló rendszer harver és szoftver között. Ez kezeli a memóriatárolást, a bemenetek fogadását, a képernyőre való kijelzést és még sok mást. Raspberry Pi-re – mint a rendes gépekre is – lehet telepíteni többféle operációs rendszert. Vannak olyanok, amik kifejezetten okostévét varázsolnak a PI-ből, és vannak olyanok is, amelyekkel úgy dolgozhatunk, mint asztali számítógépünkön.

Mire lesz szükségünk?

  • Raspberry pi
  • Minimum 8gb-os microSD kártya
  • USB-s egér, billentyűzet
  • Tápergység (5V, 2.5A)
  • Internetkapcsolat
  • Egy operációs rendszer képfájl, amit a  https://www.raspberrypi.org/downloads/ oldalról tudsz letölteni. Most a Raspbian operációs rendszert töltsük le, a Raspberry PI hivatalos operációs rendszerét! A .iso képfájlt letöltheted torrenttel, és zip-ben is. A torrentnek az az előnye, hogy ha megszakad az internetkapcsolat letöltés közben, akkor ugyanott tudod folytatni, ha visszajön. Miután letöltötted, te is szerverré válsz és rólad is fognak tudni letölteni más felhasználók addig, míg le nem állítod a torrentet. Bővebb információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/BitTorrent
     

Telepítés

Ha egy .zip fájlt töltöttél le, előbb ki kell csomagolnod. Klikkelj jobb egérgombbal a fájlra, majd válaszd ki az Extract/kicsomagolás lehetőséget!

Az ISO fájl SD kártyára való felírásához töltsük le a Win32DiskImager programot a https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ linkről és telepítsük!

A program megnyitása után tallózzuk az ISO-fájlt, válasszuk ki a lenyíló listából az SD kártyánkat, majd kattintsunk a Write gombra! Az SD kártya tartalma teljesen törlődni fog, előtte érdemes mindent lementeni róla.

Ha ez készen van, válaszd le az SD kártyát, rakd bele a Raspberry PI-be, majd csatlakoztasd az egeret, a billentyűzetet, a monitort és a tápot! Ha feláll a rendszer, el kell végezni rajta a frissítéseket. Nyisd meg az LXTerminal-t és írd be ezt a parancsot:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Ha megerősítést kér a frissítéshez, nyomj egy Y-t, majd entert-t!

Készen is vagyunk! Nézd meg a többi bejegyzésemet a Raspberry PI kategóriában, építs robotot, játékdobozt, fényképezőgépet és még sok mást!